Algemeen
In ons hele lichaam is het belangrijk dat onze spieren goed met elkaar samenwerken. Onze bewegingen verlopen dan goed en alle delen van het lichaam blijven in de juiste positie. Dat geldt ook voor onze mond. Bij alle handelingen die we met onze mond verrichten zijn veel spieren betrokken, denk daarbij aan kauwen / slikken / spreken. De tong bestaat zelfs alleen uit spieren. Als we rekening houden met het feit dat we gemiddeld wel zo’n 2000 keer per dag slikken, kunnen we bedenken dat een verkeerd gebruik van de spieren een grote invloed kan hebben op de stand van de tanden, ook na een orthodontische behandeling. Logopedisten zijn erin opgeleid om ‘schadelijk’ spiergebruik af te leren en goede mondgewoontes aan te leren. Kortom, logopedie is nodig om de mondspieren weer in evenwicht te brengen door middel van oefeningen en het afleren van verkeerde reflexen, zodat vorm en en functie van kaken en tanden / kiezen weer hersteld kunnen worden.
Schadelijke gewoontes
Open mondgedrag
Hiervan spreken we als de lippen steeds geopend zijn. Vaak ligt de
tong dan slap tegen of op de ondertanden en is er mondademhaling.
De zware slappe tong kan de tanden naar voren duwen en de lippen
geven dan geen druk terug.
Foutieve slikgewoonte
Bij een verkeerde manier van slikken wordt met de tong krachtig tegen
de tanden geduwd. Het gevolg is dat de tanden weggedrukt worden
(naar voren of opzij) en dat er een open beet kan ontstaan.
Foutieve spreekgewoonte
Als de tong gewend is om steeds de tanden te raken (in rust en tijdens
slikken), zal dit ook tijdens het spreken gebeuren. Vooral bij de t, d , n, l, s en z zal de tong naar voren komen. Soms is dit goed hoorbaar,
bijvoorbeeld bij slissen.
Duimzuigen / vingerzuigen / speengebruik
Duimzuigen, speengebruik en vingerzuigen zijn schadelijke mondgewoontes. Als er tijdens de logopedische behandeling nog sprake is van duimen, vingerzuigen of speengebruik, zal hier de eerste keer al aandacht aan worden besteed.
De behandeling
Duur
Een behandeling omvat gemiddeld 7-14 sessies van circa 30 minuten (dit
kan individueel sterk variëren), eerst wekelijks en daarna met langere tussenpozen.
Werkwijze
De eerste keer bekijkt de logopedist de mondfuncties, de gebitsstand, de
totale houding en gaat de schadelijke mondgewoontes na. Afhankelijk van deze onderzoeksgegevens wordt de inhoud van de behandeling bepaald. Tijdens de lessen worden alle verkeerde bewegingen en houdingen van de tong, lippen en kaken vervangen door goede. Na elke les worden er oefeningen meegegeven. Alleen door wekelijks veelvuldig te oefenen is er verandering mogelijk.
Doorzettingsvermogen en motivatie zijn voorwaarden voor succes.